+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

A TESZ jelöltje: Ifj. Lator László

A TESZ jelöltje: Ifj. Lator László

Időközi képviselőválasztás Szentendre 7-es számú választókerületében 2012. március 25-én. A TESZ jelöltje, Ifj. Lator László bemutatkozik.

 

Ifj. Lator László vagyok, a Pismány Barátainak Egyesülete (PE) javaslata alapján a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) önkormányzati képviselőjelöltje.

 

Megtisztelő számomra, hogy a PE támogatásával, valamint a TESZ tagjaként és jelöltjeként indulhatok a 7. választókerületben a városrész lakóinak és a TESZ-szel együttműködő civil szervezetek érdekeinek képviseletéért.

 

A TESZ pártoktól független szervezetként határozza meg a várossal kapcsolatos programját, kiemelt jelentőséget tulajdonítva nemcsak Szentendre városának, hanem Szentendre városrészeinek is.

 

1960-ban születtem Budapesten. Édesapám költő, műfordító, nyugdíjazásáig az Európa Könyvkiadó főszerkesztője volt, ma is az irodalmi élet aktív résztvevője. Édesanyám szintén műfordító és könyvszerkesztő volt. Feleségem újságíró. Gyermekeim már felnőttek, István fiam külföldön vállalt munkát, Anna lányom egyetemista.

 

Tanulmányaim befejezése után, 1984 és 1988 között egy óbudai általános iskolában tanítottam, majd 22 éve a békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban történelemtanára vagyok. Évek óta vezetem az iskolai történelem munkaközösséget. A középiskolák érettségiző évfolyama számára írt tankönyvemet 1995 óta adják ki. 2003 és 2011 között a Pest Megyei Közoktatás-fejlesztési Közalapítvány titkára voltam; a tanítás mellett évekig dolgoztam a Fővárosi Pedagógiai Intézet munkatársaként. Jelenleg tagja vagyok az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny-bizottságnak (OKTV) történelem tantárgyból; részt veszek érettségi feladatok kidolgozásában.

 

Egy évtizede lakunk Szentendrén, Pismányban. Tapasztalataim szerint az itt lakók többsége egyetért abban, hogy a város kiváló adottságait évek óta nem sikerül megfelelő mértékben kihasználni. A közlekedési problémák, a művészetek és a művészek helyzete, a turizmus kezelése, a városrészek elszigeteltsége, beiskolázási gondok a költségvetési deficit mindent elárul. A 11-es út zsúfoltságán az utóbbi évek intézkedései csak rontottak, a HÉV végállomás alkalmatlan a modern közlekedési csomópont funkcióinak ellátására. Szentendre ugyan híres arról, hogy a művészek és a művészetek városa, de nincs megfelelő koncepció a művészeti alkotások elhelyezésére, kiállítására, a múzeumok felújítására, hiányzik az igazi mecenatúra. A városkép formálásába sokkal jobban be kellene vonni a szentendrei művészeket és helyi szakértőket.

 

Osztom a várospolitikával foglalkozó szakemberek véleményét, akik szerint meg kell találni azt az egyediséget, ami sokak számára és folyamatosan vonzóvá teszi a városunkat. Szentendrén gyakorlatilag nincsenek a turisták különböző rétegeit kiszolgálni képes szállodák, az ide látogatók jelentős része visszamegy Budapestre vagy továbbmegy Visegrádra szállást keresni. Hiányzik egy nagy konferencia terem, ahol rendezvényeket szervezhetnénk helyiek és külföldiek számára.

 

A helyi közösségek támogatását és az öntevékeny csoportok segítését kiemelten fontosnak tartom, mert hiszek a civil szféra erejében. A közösségek megteremtéséhez hozzátartozik, hogy Szentendre valamennyi városrészében legyenek olyan közösségi terek, ahol a terület lakói összegyűlhetnek, beszélgethetnek. Pismányban is szükség lenne olyan ingatlanra, ahol a helyi lakosok találkozhatnak, véleményt cserélhetnek. Meggyőződésem, hogy az erre szolgáló épületet meg is tudjuk találni, és a helyiek összefogásával a városrész lakói számára használhatóvá tudjuk tenni.

 

Megtiszteltetés számomra, hogy a TESZ delegáltjaként tagja lehetek a szentendrei Oktatási és Kulturális Bizottságnak, hozzájárulhatok civil összefogásunk elképzeléseinek megismertetéséhez, képviselhetem a TESZ szakmai álláspontját, melyhez sokéves tapasztalatommal magam is hozzájárulhatok.  Az oktatási és kulturális kérdések természetesen számos egyéb feladattal is összefüggnek. A belvárosban is fontos főleg az itt lakók, de az ide látogatók életminőségének, komfort-érzetének javítása. Kulcskérdés ebből a szempontból az itt található közintézmények helyzete. A forgalmi renden feltétlenül változtatni kell, illetve a közintézmények egy részét feltétlenül ki kellene innen költöztetni jobban megközelíthető helyre. A TESZ alapelve, hogy a városrészek sokkal nagyobb szerepet kapjanak. Pismányi lakosként kiemelt fontosságot tulajdonítok annak, hogy helyben legyen először óvoda, következő lépésben pedig legalább alsó tagozatos oktatás. Úgy látszik, ez a törekvésünk most értő fülekre talált, elérhető közelségbe került, mert a képviselő-testület – megszavazta az óvodaépítést. Igaz, már csak egy jó pályázat benyújtására van szükség…

 

A TESZ fontosnak tartja közéleti és közpolitikai rendezvények és találkozók szervezését. Ennek keretében került sor novemberben Gálszécsy András egykori miniszter és Gulyás József volt parlamenti képviselő diskurzusára, melynek témája a magyar titkosszolgálatok helyzete és szerepe volt; decemberben Adonyi Sztancs János szociológus könyvének bemutatására, amely a magyar arisztokrácia 1945 utáni sorsát mutatta be (mindkét eseményen moderátorként vehettem részt).

 

Részvételi költségvetés készítését támogatjuk, amelynek lényege, hogy bevonja az állampolgárok szélesebb rétegit a költségvetés készítésének, majd megvalósulásának folyamatába. Felül kell vizsgálni a fő számokat, át kell helyezni a prioritásokat, meg kell szüntetni a pazarlást. A döntések átláthatósága a legegyszerűbben úgy oldható meg, ha a lakosság – a korrekt tájékoztatás révén – folyamatosan nyomon követheti, hogy a képviselő-testületi határozatok (valamint azok végrehajtása) mennyiben szolgálja a szentendreiek érdekeit.

 

A magunk részéről a tájékozódáshoz szeretnénk segítséget nyújtani honlapunkkal, facebookon megjelenő írásainkkal és hírleveleinkkel.

 

Hivatalos szórólap itt érhető el.

 

Bemutatkozás a Szentendre és Vidéke lapban, 2012. 5. szám.

Submit a Comment

%d blogger ezt szereti: