+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

A civil összefogás fontossága

A civil összefogás fontossága

 

Március 25-én a szavazásra jogosultak 23,3%-a adta le voksát a 7. számú választókerületben. Ez meglehetősen alacsony részvételi arány, bár az a tapasztalat, hogy általában nem is szoktak többen élni szavazati jogukkal az időközi választáson. Köszönjük szépen mindazoknak a lakosoknak a részvételt, akik éltek demokratikus jogukkal, és szavaztak ezen a vasárnapon. Gratulálunk dr. Kőrösi Tibornak, aki megnyerte a választást.

 

Külön köszönjük azoknak a szavazatát, akik a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesületnek és programunknak szavaztak bizalmat. Ők ez alkalommal 111-en voltak (24,56%), ami a második hely megszerzéséhez volt elég. Természetesen nyerni szerettünk volna, de az eredményt elemezve mégsem érzünk csalódást.

 

2010 óta némileg módosultak a körzethatárok, de kb. ugyanebben a városrészben jelöltünk két éve 13 százalékot szerzett. Tehát az eltelt idő alatt a TESZ meg tudta duplázni szavazóinak arányát, és majdnem annyi szavazatot szerzett, mint az MSZP és a Jobbik együttvéve.

 

Minek köszönheti civil szervezetünk ezt az eredményt? Az eltelt idő alatt az egyesületünk ismertebbé vált, programja sokak számára hiteles. Egyre többen látogatják a honlapunkat (www.tesz2000.hu), ahol tájékozódhatnak – többek között – a testületi üléseken történtekről, valamint képviselőink álláspontjáról a testületi döntéseket illetően. Nyilván egyre többen veszik észre, hogy bennünket semmiféle pártkötődés vagy ideológiai megfontolás nem befolyásol a városi vagy városrészi ügyekkel kapcsolatban. Legyen szó a költségvetés helyrehozásáról, a beruházások takarékos megvalósításáról vagy a közlekedési problémák orvoslásáról. Az is kiderülhetett az idők folyamán, hogy nem kritizáljuk eleve a városvezetés kezdeményezéseit. Mi is az Egres úti óvoda felépítése mellett vagyunk, és örömünkre szolgál, ha ezúttal széleskörű egyetértéssel, összefogással jöhet létre valami tényleg fontos dolog, a helybéliek örömére, a város gyarapodására. Azt viszont kezdettől fogva hangsúlyoztuk, hogy a beruházásnak önkormányzati ingatlanon kell megvalósulnia, és az önrész nem haladhatja meg a tervezett összeget. Szeretnénk növelni a városrészek önállóságát, szeretnénk, hogy a városrészekre jellemző és illeszkedő arculat alakuljon ki, szorgalmazzuk, hogy a legtöbb helyen legyen a helybeliek számára használható közösségi tér.

 

Sokat jelentett a kampányban, hogy számos civil szervezet biztosított bennünket a támogatásáról. Hadd álljon itt a nevük, hiszen nekik is köszönettel tartozunk: Pismány Barátainak Egyesülete, Szeresd Szentendrét Egyesület, Izbégi Baráti Kör Egyesület, Castrum Egyesület, Élő Táj Egyesület, Ózon Szamárhegyi Környezet és Természetvédő Egyesület, Lovasíjász Hagyományőrző Egyesület, Szentendrei Civil Kontroll Egyesület, Szalamandra Egyesület, 11LET Ifjúsági Egyesület, Egészséges és Derűs Gyermekekért Alapítvány, Európai Civil Koordinációs Egyesület, SZEFI-LSE, ART Unio Alapítvány.

 

A kampány során számomra nagy élmény volt a TESZ-en belüli együttműködés. Akár a szórólapok megtervezésére, kiszórására gondolok, akár a választási plakátokkal kapcsolatos kreatív ötletekre, amelyek elütöttek a szokásos és szokványos megoldásoktól.

 

Összefoglalva: ez az időközi választás tapasztalattal szolgált számunkra, és erőt ad a folytatáshoz, hogy a választók 25 százaléka támogatja programunkat.

 

Lator László

Szentendre és Vidéke, 2012. április 6., 26. évfolyam, 7. szám

%d blogger ezt szereti: