+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

Színes város – party kukákat a Dunakorzóra

Színes város – party kukákat a Dunakorzóra

Ezen a héten, csütörtökön lesz a következő, májusi testületi ülés. Egyesületünk az alábbi előterjesztéssel készül.

A Duna korzó, jellemzően a Jókai és Görög utca közötti része a fiatalok kedvelt gyülekezési helye. A jó idő közeledtével, csütörtök estétől vasárnap hajnalig fokozódik a terület igénybevétele. A növekedő terheléssel egyenes arányban hagynak el hulladékot a parton, amelynek elhelyezése jelenleg nem megfelelően megoldott. Javasoljuk, hogy az Önkormányzat a hétvégi időszakokra ideiglenes jelleggel további, az utcainál nagyobb méretű hulladékgyűjtőket helyezzen el az adott területen, és tegyen lépéseket használatuk ösztönzésére.
A hulladékgyűjtők időszaki kihelyezésére a csütörtök estétől vasárnap hajnalig kerüljön sor (pl. késő este 22 órától reggel 6 óráig).
Javasoljuk, hogy a hulladékgyűjtők dekorálásával bízzuk meg a szentendrei középiskolákat, hogy továbbítsák a “Fogadj örökbe egy kukát” jelszóval a kulturált hulladékgyűjtésről szóló felhívást, ezáltal ösztönözve azok későbbi használatát (pl. fiatalos üzenetek feltüntetésével: „Ne dobd mellé! Találj bele!”).

– – – – – – – – – – – – –

Részletes kifejtés:
A tavaszi – nyári időszakban a szentendrei fiatalok természetes találkozó- és “szórakozó” helye a belváros Duna-parti szakasza, ezen belül is főleg a gát belvárostól délre eső része.
Évek óta komoly probléma, hogy a hétvégi (csütörtök, péntek, szombat) estéken a fiatalok nagyon sok szemetet hagynak maguk után. Ez nem feltétlenül a fiatalok hibája, ugyanis az érintett területen nincs elegendő hulladékgyűjtő a csúcsidőszakok kiszolgálására.

Ennél súlyosabb gond, hogy nagyon sok üveget dobnak le a gát alsó szakaszára. Maguk a repülő üvegek is veszélyt jelentenek, de ezen túl másnap rendszeresen üvegszilánkok borítják a szerviz utat és a gát köveit.
Az így keletkező szilánkok veszélyeztetik a szerviz úton sétáló felnőttek és gyermekek, valamint az állatok biztonságát és testi épségét, s kárt okozhatnak az ott közlekedő babakocsikban és kerékpárokban.
A városunkba látogatók számára riasztó látványt nyújt a szilánkokkal borított útszakasz. Jelen előterjesztésben ezt a helyzetet kívánjuk orvosolni az alábbi javaslatokkal, minden erre nyitott partner bevonásával. Javasoljuk, hogy az Önkormányzat a hétvégi időszakokra, ideiglenes jelleggel az utcainál nagyobb méretű hulladékgyűjtőket helyezzen el az adott területen, és tegyen lépéseket használatuk ösztönzésére.

A hulladékgyűjtők kihelyezése a csütörtök estétől vasárnap hajnalig terjedő időszakra korlátozódjon.
A kukák használatára ösztönzőleg hatna, ha elindulna a “Fogadj örökbe egy kukát” program, amelynek keretében helyi középiskolák vagy fiatalokból álló csoportok kapnának lehetőséget a hulladéktárolók dekorálására.
Célszerű lenne a szemetelést és üvegek eldobását tiltó, büntetési tételeket is tartalmazó táblák, valamint „jószolgálati” táblák, jelzések kihelyezése “Vigyázz ránk! Ne dobd el az üveget!” felirattal.

Az előterjesztésben javasolt intézkedés hatékonyságát elősegíthetné a Duna korzón szórakozó fiatalok körében esténként szervezett személyes tájékoztatás. Ennek fő célja lenne, hogy a fiatalok előzetesen tájékoztatást kapjanak arról, milyen magatartási szabályok betartását várják el tőlük, és mivel jár, ha ezt nem tartják be. Ez előmozdítható lenne a környezettudatos viselkedés.
A kezdeti időszakban a civilek és helyi vállalkozók közreműködésén túl szükség lehet a közterület felügyelők, a polgárőrség, esetenként rendőrség bevonására.

A városlakók bevonásával kell megtalálni a hosszú távú megoldást, Szentendréhez méltó módon, például térfigyelő kamerák és állandó szelektív hulladékgyűjtők elhelyezésével.

A teljes előterjesztésünk itt olvasható: http://bit.ly/partykukak

%d blogger ezt szereti: