+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

​Mire költi a város a helyi adómat? Mi közöd hozzá, nehogy már szerződéseket nézegethessél!

​Mire költi a város a helyi adómat? Mi közöd hozzá, nehogy már szerződéseket nézegethessél!

A címben szereplő párbeszéd valós helyzetet tükröz. Nem egy egyszerű hivatali dolgozó véleménye, hanem a város irányítására befolyással bíró döntéshozó véleményét tükrözi. Szükséges-e az átláthatóság kiterjesztése? 


A legtöbb szentendrei polgárt például az érdekli, hogy mikor foltozzák már be a kátyúkat, mikor lesz végre aszfaltos az utcája, mikor oldják meg a csapadékvíz elvezetést, mikor tud a rendelőbe időpontot kapni, mikor nem kell majd wc papírt, papírzsebkendőt stb. vinni az óvodába, iskolába.
Egyre többen kapcsolják össze a befizetett helyi adók felhasználásának módját és ellenőrizhetőségét a mindennapjainkat befolyásoló városi szolgáltatások színvonalával. Látszólag nincs közvetlen összefüggés a befizetett helyi adóforintjaink egyszerűen nyomon követhető és ellenőrizhető felhasználása és például a kátyús utak javítása között.

Több pénz lesz az útjavításra, ha tudható, hogy kivel, melyik céggel, mennyiért kötött szerződést a város? Több pénz marad erre, ha ennek egyszerű formában, egy helyen utána tudok nézni?
Első „ránézésre” semmilyen közvetlen kapcsolat nincs a helyi adóforintom felhasználása és a nyilvánosságra hozott szerződések között. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol titokban lehet tartani a szerződéseket, vagy nehezen és nem mindenkinek hozzáférhetőek, vagy kusza adathalmazokból lehet csak kibogarászni azokat, ott bizony mindig vastagabban fog a ceruza egy árajánlatnál, nagyobb a kísértés a korrupcióra, mutyizásra.

Ha jobban belegondolunk, a családi pénztárcánknak sem mindegy, hogy ugyanazt a terméket mennyiért kapjuk meg. Így van ez abban az esetben is, ha a város vezetője dönt az általunk befizetett helyi adóforintjaink felhasználásakor is. Lehet nagyon pazarlóan elkölteni a helyi adónkat, és lehet gondos gazdaként is felhasználni.

Legyen magától értetődő Szentendrén, hogy bármely szentendrei polgárnak joga és lehetősége van ellenőrizni a helyi adóforintjaik felhasználását!

Ezért készítettünk egy rendelet-tervezetet (itt olvasható), amely egyértelműen szabályozza, hogy milyen adatokat, hogyan kell nyilvánossá tenni. Ez a rendelet lehetőséget ad minden szentendrei polgárnak arra, hogy egyszerűen utána tudjon nézni, milyen szerződéseket kötött a városvezetés, a befizetett adót jó gazda módjára használták-e fel.  Reméljük a március 12-i képviselő-testületi ülésen megkapja a rendelet-tervezetünk a szükséges támogatást és így is erősíti a polgármestert és a képviselőket illetően a közhatalomba vetett bizalmat.

Ne feledjük, a polgármestert és a képviselőket mi választottuk, azt engedik meg maguknak, amit mi engedünk.

Szálljunk szembe a közönnyel, ez a mi városunk, olyan lesz, amilyenné mi tesszük!

MELLÉKLET: A közérdekű adatok közzétételéről és a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjéről’ szóló rendelettervezet

 

Submit a Comment

%d blogger ezt szereti: