+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

Beszámoló a 2015. december 10-i testületi ülésről

Beszámoló a 2015. december 10-i testületi ülésről

Szentendre Város Mecénása díj

2015-ben nem érkezett javaslat, így ebben az évben ez a kitüntető díj nem kerül átadásra.

 

Szentendrei orvosok iparűzési adó mentessége 

Az előterjesztés szerint a településen egészségügyi szolgáltatást nyújtó háziorvosok, házi gyermekorvosok, védőnők és a fogorvosi alapellátást nyújtó fogorvosok számára helyi iparűzési adóban nyújtható adóelőny, adómentesség. A rendelet módosítása az előző évek adatai alapján nagyságrendileg 2,4 millió Ft helyi iparűzési adóbevétel kiesést jelent. Az előterjesztést a testület egyhangúan támogatta.

 

Változott a lakásrendelet

– 2016. szeptember 10-ét követően szociális helyzet alapján történő bérbeadáskor is pályázat útján kerül a bérlő kiválasztásra. Jelenleg 2 évre fixen rögzített lakáslista alapján történő kiutalás van érvényben.

– A hátralékok felhalmozódásának elkerülése, a lakások ütemesebb kiadhatósága érdekében a rendeletben további finomítások lesznek.

– Változnak, a piaci alapú lakbérek az övezeti besorolás szerint.

– A lakbértámogatás mértéke emelkedik

A 2011-ben megkezdett lakásgazdálkodási stratégia – a Belvárosban a szociális alapon kiadott belvárosi lakások funkcióváltása, a szociális alapú bérlőállomány áthelyezése kevésbé frekventált területekre, piaci alapon bérbe adott lakások számának növelése – folytatódik, mely a lakásgazdálkodásra, a lakásállomány fizikai állapotának javítására fordítható pénzügyi bevételek növekedését eredményezi. A rendeletmódosítás várhatóan optimálisabb lakásgazdálkodást és a rászorulók szélesebb körének bevonhatóságát eredményezi.

A módosított lakásrendelet itt tölthető le.

 

Igazgatási szünet a hivatalban

Nyári időszakban: 2016. augusztus 1-jétől 2016. augusztus 12-ig,

Téli időszakban: 2016. december 19-től 2016. december 30-ig.

Munka és pihenőnapok 2016-ban:

2016. március 5. (szombat) – munkanap

2016. március 14. (hétfő) – pihenőnap

2016. október 15. (szombat) – munkanap

2016. október 31. (hétfő) – pihenőnap

 

A 2016. évi munkaszüneti napok körüli munkarend átcsoportosítás miatt az ügyfélfogadás az alábbiak szerint alakul:

2016. március 4. (péntek) 8.00-12.00 – 13.00-16.00

2016. március 5. (szombat) ügyfélfogadás nincs, a hivatal zárva tart.

2016. október 14. (péntek) 8.00-12.00 – 13.00-16.00

2016. október 15. (szombat) ügyfélfogadás nincs, a hivatal zárva tart.

 

Településképi bejelentési eljárás

Építési engedély nem, de bejelentési kötelezettség terheli az alábbi építési tevékenységeket:

Napenergia-kollektor, szellőző-, klímaberendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit

– megváltoztatni,

– átalakítani,

– elbontani,

– kicserélni,

– megerősíteni vagy

– újjáépíteni.

 

Továbbra sem építési engedély köteles a nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3 m gerincmagasságot. Ilyen építmények építése szintén bejelentés köteles.

 

Ferenczy Múzeum

A testületi ülésen egy igazán komoly vitát kiváltó előterjesztés volt, mégpedig a Ferenczy Múzeumi idei, 2015-ös finanszírozásához szükséges 233 millió előirányzat módosítása. Ráadásul idén már 80 millióval módosítva lett a terv, ezért 310 millióról van szó. Ennyi hiányzik a Múzeum idei költségvetéséből.

A testületi előtti ‘Jogi, Vagyonnyilatkozat-vizsgáló és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság’ ülésén órákon keresztül próbáltuk megtudakolni a pontos okokat, mert az előterjesztés nagyon röviden, egy oldalban ír csak az okokról. A bizottsági ülésen Gulyás Gábor, a múzeum igazgatója hosszan ecsetelte a hiány okait: a korábbi vezetés rosszul, hanyagul gazdálkodott, az elmúlt fél évben heti rendszerességgel bukkantak elő kifizetetlen számlák, amelyek nem szerepelnek a könyvelésben vagy az átadás-átvételkor tételesen átvett anyagban. A bizottsági ülésen jelentette be a polgármester, hogy pár órával korábban megtette a feljelentést az ügyben. Ugyanakkor a bizottsági ülésen Magyar Judit egy olyan dokumentumot mutatott be, amely egy 10,5 milliós autó megrendeléséről szólt.

A testületi ülésen nem kaptunk érdemi választ arra, hogy miközben az önkormányzat havi kimutatást kap a PMINFO rendszeren keresztül a cégei pénzügyi helyzetéről, a Forrás szoftver 2013-as bevezetésével pedig lényegében naprakészen lát az önkormányzat minden kötelezettségvállalást, miért fél évvel az új igazgató beiktatása után derül ki egy ilyen mértékű hiány. Kubatovics Áron, az Ellenőrző Bizottság TESZ-es elnöke a testületi ülésen egy olyan kimutatást prezentált, amelyből feketén-fehéren kiderül, hogy míg az előző igazgató, Kálnoki-Gyöngyössy Márton 2014. évben 633 millió forint egyéb támogatást szerzett, addig az új igazgató 2015-ben mindösszesen 124 milliót. (amelyből 96 milliót még az előző igazgató hozott). Ez viszont megmagyarázza a bődületes hiányt.

Az előterjesztést elfogadhatatlannak ítéltük, ezért nem szavaztuk meg.

 

Új kikötő és közösségi tér a Dunán

A Görög utcával szemben multifunkcionális úszóművel bővül a Duna part. Kishajó kikötő az evezős turistáknak, városnéző kishajóknak, motoros hajóknak, a városlakóknak pedig „láblógató” közösségi tér, melyet ingyen, ellenszolgáltatás nélkül vehetnének igénybe akár napozás vagy egy baráti beszélgetés idejére. Az úszóműn egy vendéglátóhely is üzemel majd, mely március 15-től október végéig reggel 9:00- 22:00 óra között lenne nyitva.

 

A kulturális alpolgármester illetményének emelése

Sólyomné Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester korábbi 6 órás munkaviszonya 8 órára emelkedik. Illetménye bruttó 471.200 Ft-ra nő, valamint további 70.680 Ft költségtérítés illeti meg.

 

A Városi Szolgáltató vezérigazgatójának béremelése

A vezérigazgató havi bruttó fizetése a korábbi 570.000 Ft-ról, havi 740.000 Ft-ra emelkedik 2016. január 1-től.

%d blogger ezt szereti: