+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

Beszámoló a 2016. december 8-i testületi ülésről

Beszámoló a 2016. december 8-i testületi ülésről

Be lehet tartatni a szabályokat?

A közösségi együttélés alapvető szabályainak betartását segítik az új intézkedések.
Ezek közül az egyik, hogy két új munkatárs foglalkozik ezentúl a hivatalban a közösségi együttélés szabályait megszegők ügyeivel és a Szentendrei Polgárőrség is besegít a térfigyelő kamerák kezelésébe.

Másik örömteli intézkedés, hogy a TESZ Egyesület és a szentendreiek által évek óta sürgetett mobil kamerarendszert végre beszerzi a város.

Rákóczi tanuszoda
Most már teljesen az államé az iskolák
Az önkormányzatnak 2017. január 1-től már semmi köze az iskolákhoz, az állam nevében a KLIK néven elhíresült szervezet utódja, a Váci Tankerület Központé lettek szőröstűl-bőröstűl.
A polgármester elmondta, lehetőség szerint ezután is figyel az önkormányzat az iskolákra, támogatja az épületek karbantartását, mert csak remélni lehet, hogy nem romlik az iskolák helyzete a teljes állami irányítás alatt. Az előterjesztésből kiderült, hogy a város 216 millió Ft-ot takarít meg majd jövőre, ennyit kellene az államnak biztosítania a meglévő színvonal megtartására.

Egyesületünk képviselőinek véleménye az alábbiak szerint alakult:
Kubatovics Áron elmondta, hogy azért nem szavazza meg az előterjesztést, mert nem ért egyet az iskolák teljes állami felügyeletével.
Szegedi István jelezte, hogy a várható 216 millió Ft-os megtakarítás egy része várhatóan megjelenik bevételkiesésként a Városi Szolgáltatónál, amely eddig végezte az iskolák karbantartását.
Fülöp Zsolt pedig javasolta, hogy a megtakarítás egy részét forgassa vissza a város az iskolákba, mégpedig egy új, tehetséggondozást segítő program keretében ösztönözve, elismerve a város pedagógusainak munkáját és segítve a tehetséges gyermekek tanulását.

A polgármester válaszában elmondta, nincs mit tenni, át kell adni az iskolákat és a 216 millió Ft megtakarítás az pont annyi lesz, nem érti Szegedi István érveit. Polgármester úr szintén elutasította, hogy új tehetséggondozó programot indítson a város, szerinte elegek a most meglévő lehetőségek.

Állami vízben úsznak majd a Rákócziban a gyerekek
Az iskolák teljes állami átvétele miatt a Rákóczi iskola tanuszodáját is a Váci Tankerületi Központ üzemelteti jövőre. Szegedi István képviselőnk rámutatott arra, hogy fennáll annak a veszélye, hogy az eddig jól működő tanuszodát ”költséghatékonyság„ miatt bezárhatja a Tankerület, ezért azt javasolta, addig ne szüntesse meg a jelenlegi üzemeltetővel a szerződést a város, amíg nincs aláírva a Tankerülettel tervezett szerződés, amelyben biztosíték van az uszoda hosszú távú üzemeltetésére. Kubatovics Áron (TESZ) szintén azt emelte ki, hogy a városvezetés felelőssége, hogy milyen szerződés köttetik, a mi gyerekeinkről van szó. A polgármester válaszában azzal érvelt, hogy nem tud mit tenni, át kell adni az uszodát és a Tankerülettel biztosan jó szerződést kötnek majd.
A városvezetés nem vette figyelembe a javaslatainkat, ezért a TESZ képviselői tartózkodtak a szavazásnál.

20 millió Ft alulkompenzációra!
De mi is az az alulkompenzáció?
Nos, a Város a saját cégével, a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt.-vel végezteti el a közterületek takarítását, nyíratja a füvet, kátyúztatja az utcáinkat, stb. A cég kiállítja az elvégzett munkák után a számlát és benyújtja a hivatalnak. A hivatal vizsgálódik, majd fizet amennyit indokoltnak tart, vagy fizet, amennyit tud, a Városi Szolgáltatónál pedig ezért hiány keletkezik (a kiállított számlák után befizetett ÁFA-ról most ne is beszéljünk).
A Városi Szolgáltató vezetője ezek után, ahogy kell, jelentkezik a cég tulajdonosánál, a polgármesternél, aki hogy-hogy nem, talál valahol néhány milliót a városi költségvetésben a vész elhárítására.
Szegedi István (TESZ) azt hiányolta az aktuális 20 millió Ft-os alulkompenzációnál, hogy nem lehet teljesen ellenőrizni a Városi Szolgáltató benyújtott számláinak tartalmát – igazából a képviselők nem számlákat látnak, hanem egy listát az elvégzett feladattípusokról, és végösszeget –, hiányoznak a mértékegységek, a számok. A polgármester ígéretet tett, hogy orvosolni fogják a problémát.

► ► Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Folyamatosan emelkedik, mi az?
Ismét nőtt a polgármesteri hivatal folyószámla hitelkerete. Néhány éve még csak 50 millió Ft volt, majd 200 millió, és most 500 millió Ft lett. A polgármester azzal indokolta a keret több, mint duplájára való emelését, hogy nem egyenletesen jönnek a bevételek (helyi adók). Csak érdekesség, hogy ez így van már évtizedek óta.

Fizesd ki a felét és megkapod!
Újabb lehetőséggel bővítette a városvezetés az úgynevezett 1+1-es programot.
Eddig út és járdaépítésre lehetett jelentkezni, azaz a költségek felét a lakosoknak kellett befizetni, a másik felét adta a szentendrei önkormányzat. Most már csak a fantáziánk szab határt minek is fizethetjük ki a felét. Néhány példa:
• Sötét van az utcádban, fizesd ki a felét és felszerelünk közvilágítást.
• Szeretnél parkolót a városba, utcádba, fizesd ki a felét és megépítjük.
• Szeretnél fekvőrendőrt az utcádba, fizesd ki a felét és megépítjük.
• Szeretnél buszmegállót, fizesd ki a felét és megépítjük.
• Szeretnél tükröt a beláthatatlan útkereszteződésbe, fizesd ki a felét és kitesszük.

► ► Az előterjesztés itt olvasható.

Víziszínpad, kávézó, csónak kikötő a Dunakorzónál!
Jövő év májusában a Dunakorzó – Görög utca találkozásánál, a Dunán vízi színpad, kávézó és csónak kikötő épül a Pásztor Rév és a Görög kancsó étterem tulajdonosainak együttműködésében.
A megvalósítást az önkormányzat 2,5 millió Ft-tal támogatja.

► ► Látványtervekért és fotókért ide kattintson.

Majd ha én csinálom, megszavazom!
Emlékezetes TESZ-előterjesztést tárgyalt múlt hónapban a testület. Az előterjesztés lényege az volt, hogy az önkormányzati ingatlanok adás-vétele során kötelezően vizsgálja meg a főépítész szakmai javaslatai alapján a képviselő-testület, hogy milyen hatása lesz a városképre az eladás, vagy a vásárlás.
Egyesületünk előterjesztésének fontos eleme volt, hogy a szomszédok és a környező lakosok véleményét, javaslatait is figyelembe kell venni lehetőség szerint. Legutóbb a Radnóti úti lakópark engedélyeztetése váltott ki nemtetszést a városrész lakóiból.
A polgármester értette a problémát és a megoldás irányával is egyetértett, de mégsem támogatta a testület többségével az előterjesztésünket. Akkor azzal bíztatott minket, hogy majd ő készíttet egy hasonló szabályozást decemberre.
A polgármester betartotta az ígéretét, készíttetett egy előterjesztést, amit már megszavazott.
Egyesületünk képviselői is támogatták a polgármester javaslatát, bár abból kimaradt a lakossági tájékoztatás.

Nem támogatom, de nem mondom meg miért!
A város úthálózata mellett a járdák állapota is hagy némi kívánni valót, ezért azt javasolta a TESZ Egyesület képviselőcsoportja, hogy induljon tervszerű járdaépítési-, felújítási program.
Az előterjesztésünk lényege, hogy a felülvizsgálatok eredményeit közzé teszi a hivatal a városi honlapon, a SzeVi-ben és az érintett utcák lakosait is bevonja a tervezésbe. A kidolgozott járdaépítési, felújítási programot folyamatosan nyomon lehet követni a város honlapján, a képviselők az éves költségvetés elfogadásakor határozzák meg hol és mennyi építés, felújítás lesz.
Az előterjesztés tárgyalása során meglepődve tapasztaltuk, hogy a polgármester és csapata nem mondja el a véleményét. A polgármester Szegedi István kérdésére csak annyit válaszolt, hogy objektív okok miatt nem támogatja a javaslatunkat, majd befejezte a mondandóját.
Az általános meglepődés után Kubatovics Áron nyomatékosan kérte a polgármestert, hogy ugyan árulja már el azokat az objektív okokat, talán tudunk válaszolni, vagy ha szükséges, módosíthatjuk a javaslatunkat.
A polgármester ezek után csak elmondta a véleményét, amiből kiderült, hogy szerinte is szükség van a járdák felülvizsgálatára, építésre, felújításra, de szerinte erre nem kell külön program.
Kun Csaba is szót kért és támogatta a polgármester hozzászólását, amit kiegészített még azzal, hogy az úgynevezett 1+1 program (emlékeztetőül: a fizesd a felét, a másik felét a város) keretében is lehet járdát építeni.
Ez után Kun Csaba érdekes fejtegetésbe kezdett, aminek az volt a lényege, hogy az ellenzéknek az a feladata, hogy mondja meg konkrétan hol kell járdát építeni, majd ők, mint kormánypárt pedig eldöntik mi valósul meg.
Fülöp Zsolt képviselőcsoportunk vezetője sajnálta, hogy Kun Csaba így gondolkodik, hiszen a járdák nem kormánypártiak, vagy ellenzékiek, hanem vagy van az utca jobb és bal oldalán, vagy nincsenek. Felhívta képviselőtársa figyelmét arra is, hogy egy szentendrei polgár soha nem lehet ellenzékben a városában, értelmetlen országos politikát ide hozni. Fülöp Zsolt tájékoztatta Kun Csabát, hogy több mint fél éve leadott a polgármesternek egy terjedelmes listát, utcákra lebontva, a járdákkal, gyalogosátkelőkkel kapcsolatban, amire érdemi választ a mai napig nem kapott.
Török Balázs városfejlesztési alpolgármester szerint sincs szükség ilyen járdaépítési programra, mert úgy sincs rá pénz, tűzoltás folyik itt is.
Szegedi István kiemelte, hogy a közműszolgáltatókkal is lehetne egyeztetni a járdafelbontásokat, ha tervezve folynának a városban a járdaépítések és felújítások.
Török Balázs alpolgármester szerint erre sincs szükség, mert úgy is kérnek engedélyt a közműcégek a hivataltól (érdekes történet ezzel kapcsolatban, hogy a Püspökmajor lakótelepen a napokban történt meg, hogy a Városi Szolgáltató leaszfaltozott egy járdaszakaszt, majd egy napra rá a Telekom felbontotta pont azt a szakaszt).
A képviselők többsége nem támogatta a TESZ javaslatát, így nem lesz járdaépítési, felújítási program.

► ► Előterjesztésünket itt találja.

A mezőőr és mobil kamerarendszer az illegális szemétkupacok ellen!
Akik kirándulnak a város határában, vagy az otthon gyűjtött szelektív hulladékot a még megmaradt gyűjtőszigetekre viszik, áldatlan állapotokkal szembesülnek évek óta.
A TESZ képviselői rendszeresen javasolták az éves városi költségvetés tárgyalásakor, hogy az önkormányzat szerezzen be mobil kamerarendszert, amivel hatékonyan lehet fellépni az illegális hulladékot lerakókkal szemben.
A város határában, a külterületeken pedig a fegyveres mezőőri szolgálat lehet a megoldás, úgy ahogy más városokban is megszervezte azt az önkormányzat.
A TESZ képviselői ezért előterjesztést készítettek, hogy végre történjen már előre lépés, mert hiába a lelkes önkéntesek rendszeres hulladékgyűjtése például a Föld Napján, vagy a Városi Szolgáltató is egyik nap megtisztítja a szelektív gyűjtőket a kidobott kanapéktól, TV-től, lomoktól, ha másnap újra telehordják a környéket.
A javaslatunk alapján 5 millió Ft-ot javasoltunk a mobil kamerarendszer beszerzésére és 8 millió Ft-ot a mezőőri szolgálat megerősítésére, melynek a felét, azaz 4 millió Ft-ot az állam áll és lehetőség van tovább csökkenteni az önkormányzati részt is.
A napirend tárgyalásakor örömmel vettük, hogy a mobil kamerarendszert megrendeli a hivatal, de a mezőőri szolgálat megerősítésére nem akarnak még több pénzt szánni.
A képviselő-testület többsége nem fogadta el ezt az előterjesztésünket sem.

► ► Előterjesztésünk itt olvasható.

Fülöp Zsolt
Kubatovics Áron
Szegedi István

%d blogger ezt szereti: