+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

Belátható ideig mégsem kapnak szelektív szemétgyűjtő edényeket a társasházak

Belátható ideig mégsem kapnak szelektív szemétgyűjtő edényeket a társasházak

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. One can test an individual’s chance google play paypal bezahlen. 2016 januárjától a gyűjtőtartályok kiszállításával megkezdi Szentendre társasházas területén a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.” – olvashattuk a cég tavalyi tájékoztatójában. A gyűjtőtartályok kiszállítása azonban januárban nem történik meg, később pedig már nem biztos, hogy KEOP-támogatásból fog megtörténni. De mi is történt?

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) fő célkitűzése volt, hogy egészségesebb, tisztább településeken élhessünk. A kormányzati portál egy dátumozás nélküli anyaga szerint a KEOP-támogatások több mint felét (durván 53,%-át, több mint 2,6 milliárd eurót) e cél megvalósítására fordították. Szentendre ennek keretében pályázott hulladékátrakó és hulladékudvar létesítésére. A KEOP-projekt támogatási szerződésében a város vállalta, hogy egyszerűsíti a lakossági szelektív hulladékgyűjtést. A város – bármiféle egyeztetés nélkül – 240 l-es tárolók kihelyezése mellett döntött, közbeszerzési pályázatot hirdetett a tárolók beszerzésére, azonban – feltehetőleg a túl szűk körű meghirdetés miatt – egyetlen cég sem jelentkezett, tárolókat tehát nem tudott vásárolni. (A szerződés szerint a tárolókat 2015. december 15-ig kellett volna leszállítani.)

Ugyanakkor a 100%-ban önkormányzati tulajdonú Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. már tájékoztatókat küldött arról, hogy a nem létező tárolókat hol, hogyan kell elhelyezni, ellenőrizni, takarítani… Időközben az is kiderült, hogy a 240 l-es tárolókkal nem csupán az a gond, hogy nincsenek, az is gondot okozott volna, ha valóban megkapták volna azokat a lakóközösségek, mert a tárolók a lépcsőházakban nem férnének el. Már-már megoldásnak tűnt, hogy szigetszerűen, zárható ketrecekben kerülnek elhelyezésre a tárolók (bár ez is fölvetett kérdéseket, pl. kinek a költségén kell a ketreceket felépíteni, hová lehet azokat elhelyezni stb.), ám egy előterjesztésből kiderült, hogy a közbeszerzési pályázat eredménytelensége miatt nem lehet beszerezni a szelektív tárolókat.

A szigetszerű kialakítással máskülönben az lett volna az alapvető probléma, hogy nem sokat változtatott volna az eddigi megoldáshoz (szelektív hulladékgyűjtő szigetek) képest. Használatuk jóval kényelmetlenebb, mint a házhoz menő rendszer, amellyel – összehasonlításképp – Budapesten évi 20–25 ezer tonnával nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége. (Nem elhanyagolható az sem, hogy Budapesten a házhoz menő rendszer beindításával jelentősen csökkent az illegális hulladéklerakás is.)

Tovább fokozza a helyzet abszurditását, hogy közben (2015. október 8-án) a képviselő-testület határozatot hozott a szelektív hulladékgyűjtő szigetek egy részének felszámolásáról, arra hivatkozva, hogy indul a házhoz menő szolgáltatás.

A hatékonyabb, egyszerűbb lakossági szelektív hulladékgyűjtést célzó program eredménye így az lett, hogy az eddig működő rendszer hatékonysága is romlott.

Az előállt helyzet megoldásának ideje bizonytalan, a képviselő-testület ugyanis az államra vár, érdemi lépés addig nem történik, míg az állam el nem készíti az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervet (OHKT).

%d blogger ezt szereti: