+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

Indul a TESZ közösségi tervezés programja

Indul a TESZ közösségi tervezés programja

„A közösségi tervezést azért választottuk a TESZ vezető programjává, mert meggyőződésünk: a lakókörnyezetük iránt elkötelezett helyi közösségek létrejöttével egyre többen kapcsolódnak be a szentendrei közélet alakításába” – fejti ki Fülöp Zsolt, a TESZ önkormányzati képviselőcsoportjának vezetője. Kezdettől támogatta B. Szabó Veronika volt szentendrei főépítész, a TESZ tagjának javaslatát, hogy az egyesület kiemelten foglalkozzon a Magyarországon egyelőre még új eljárás helyi megismertetésével és bevezetésével.

Ennek jegyében november 17-én kedden este 6 órakor kezdődő TESZ Klubban Alföldi György DLA építész, várostervező, a BME Urbanisztikai tanszékének docense lesz a vendégünk. Beszél majd a közösségi tervezés hazai tapasztalatairól, a megvalósult projektekről, s a bevezetője után a szentendrei lehetőségekről fogunk beszélgetni.

Az első lépéseket már megtettük: 700 ezer forintot szavazott meg az önkormányzat képviselőtestülete október 8-i ülésén a TESZ előterjesztésére a Füzespark lakótelep környezetének fejlesztésére, amely a civil egyesület javaslatára közösségi tervezéssel valósul meg.  Ennek az eredménynek bő egyéves előzménye van. 2014. októberében Füzes Fórumot hívtak össze a helyi lakók, ahol a park szükséges fejlesztéséről beszéltek. Mivel a terület önkormányzati tulajdonba került, úgy döntöttek, megfogalmazzák az igényeiket. Létrehoztak egy társulást is, amelynek lehetősége van visszaigényelni a lakók által befizetett ingatlanadót. Elhatározták, hogy a társulás szakemberek és az önkormányzat bevonásával előzetes terveket készít, majd a tervek megvalósításához ajánlatokat kér be. A társulás kezdeményezője, a tervezés motorja Szegedi István, az önkormányzati Városüzemeltetési Bizottság TESZ által delegált tagja, a TESZ Városüzemeltetési munkacsoportjának vezetője.

A közösségi tervezés előkészítése során körvonalazódott, hogy a Füzespark lakótelep melletti tér fejlesztésekor több korosztály igényeit kell összehangolni. Olyan közösségi térre van szükség, amelyben a nyugdíjasok unokájukra tudnak vigyázni, kutyát sétáltathatnak. A gyerekek számára megfelelő játszóhely mellett a felnőtteknek beszélgetésre alkalmas teret szeretnének. Kiderült, hogy többen szívesen kertészkednének. Mindannyiuk igénye, hogy újabb parkolóhelyek is létesüljenek. Az önkormányzati támogatással most szakemberek bevonásával folytatódhat a közösségi tervezés, amelynek eredményeképpen nem csak egy megújult, többfunkciós szabadidős tér jön majd létre, de a remények szerint a helyi lakókból is kialakul egy baráti közösség. A Füzesparki tervezés folyamatáról a TESZ honlapján és Facebook-oldalán rendszeresen beszámolunk.

 

kép forrása: http://bit.ly/1H610v9

%d blogger ezt szereti: