+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

A Füzesparkban is közösségi tervezés indul!

A Füzesparkban is közösségi tervezés indul!

Újabb közös sikerünk! Akik nyomon követték a Postás Strand újratervezését, revitalizációját, annak nem hangzik új fogalomként a közösségi tervezés. Azoknak pedig pláne nem, akik – a közösségi tervezés lényegének megfelelően – részt is vesznek a folyamatban. A revitalizációt magyarul – biblikus képpel – így is kifejezhetjük: „új életet lehel belé”. Új élettel tölteni meg azt, amit – ha tetszik – a saját (közösségi, viták és megegyezés alapján kialakított) képünkre formálunk át. Az alábbiakban a közösségi tervezés szentendrei megjelenéséhez kapcsolódó adalékok olvashatóak.

2014-ben a Füzespark lakótelep különböző területei (játszótér, focipálya, parkoló stb.) – az addigi, osztott tulajdonviszonyok után – 100%-ban önkormányzati tulajdonba kerültek, így lehetővé vált, hogy a 30 éve épült lakótelep infrastruktúráját egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban fel lehessen újítani. Október közepén, mint az egyik lakó – a helybeliek ötleteléseit összefogandó – fórumot szerveztem.

A „Füzes Fórum” (2014. október 21.) eredményeképp a lakók abban állapodtak meg (ezt 63 tulajdonos aláírásával is megerősítette), hogy tervpályázatot kell hirdetni, a beadott tervek közül a legjobból – a lakóközösség további finomításával – készüljön kiviteli terv, amelyet az Önkormányzat megvalósít. Ezután több hónapos háttérmunka (egyeztetések, felmérések stb.) következett, melyből előterjesztés fogalmazódott meg, hogy a befektetett munka, a lakók jó ötletei ne vesszenek kárba.

Az előterjesztést, mint a TESZ által delegált külső bizottsági tag, ismertettem a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városfejlesztési Bizottsága 2015. október 5-én tartott nyílt ülésén. Az előterjesztést az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának rendelkezései miatt – bizottsági tag lévén – nem nyújthattam be, így a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) képviselői nevében terjesztettem elő a javaslatot.

2015. október 8-án Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének nyílt ülésén[1] Verseghi-Nagy Miklós polgármester ismertette a Füzesparki lakótelep környezetének fejlesztéséről szóló előterjesztést.

Ekkor jelent meg először városvezetői oldalról, hogy közösségi tervezés formájában megvalósuló projektekben is felhasználhatóak volnának önkormányzati pénzek.

A 2015. október 8-án született határozat kimondja, hogy „a [Füzesparki lakótelep környezetének] területfejlesztésre vonatkozó koncepcióterveket a területen élő lakók [!], és a körzet önkormányzati képviselőjének bevonásával kidolgozza”. (Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 288/2015. (X.8.) Kt. sz. határozata) Ám ekkor ez formailag még nem közösségi tervezést jelentett.

Közben a TESZ már szervezte az egyik szívügyével, a közösségi tervezéssel kapcsolatos programját (ennek keretében először Alföldi György (DLA) építész, várostervező, a BME Urbanisztikai tanszékének docense beszélt a közösségi tervezés hazai tapasztalatairól, a megvalósult projektekről, ezután a szentendrei lehetőségekről beszélgettek a résztvevők).

A füzesparki tervpályázatot végül – jogi okokból – nem lehetett kiírni (a pályázatra szánt összeg – 700.000 Ft – nem érte el a minimumszintet). Egy 2015. október 27-i megbeszélésen eldőlt, hogy a tervpályázat helyett ez a fejlesztés is közösségi tervezésben valósul meg – immár formailag is.

A TESZ örömmel fogadja, hogy a jövőben a szentendrei lakóközösségek aktív közreműködésével valósulhatnak meg különböző fejlesztések.

Szegedi István (TESZ)

 

A tervezési folyamat plakátja:

fuzes_park_kozossegi_plakat_v1

 

[1] Az ülésről való idézetek forrása az ülés Jegyzőkönyvéből származnak: http://www.szentendre.hu/download/27533/file/17nyilt_tu_jkv_2015108_1.pdf
Kép forrása: http://bit.ly/1N1Opwm
Plakát forrása: http://bit.ly/2450kAW

%d blogger ezt szereti: