TESZ Klub: Fókuszban a Vizes Nyolcas uszoda!

TESZ Klub: Fókuszban a Vizes Nyolcas uszoda!

Múlt héten, 2016. február 25-én tartottuk a közérdekű TESZ klub sorozatunk legutóbbi rendezvényét, melynek meghívott vendégelőadója Drégely Miklós, a Szentendrei Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidő Központ ügyvezető igazgatója volt. A sorozat célja, hogy lehetőséget biztosítsunk az érdeklődőknek arra, hogy a szentendrei városi intézmények vezetőivel történő közvetlen találkozáson keresztül minél jobban megismerhessék azok valós helyzetét, működését, jövőre vonatkozó terveiket, s hangot adhassanak az intézménnyel kapcsolatos véleményüknek.

Az ügyvezető bevezetőjében elmondta, hogy alig több mint fél éve vette át a már sok vihart megért komplexum vezetését. Szakemberként kezdetektől fogva arra törekszik, hogy fenntartva az olyan fontos szolgáltatásokat, mint az iskolai úszásoktatás, erősítse az uszoda piaci helyzetét, s ezzel egyre inkább fenntarthatóbbá váljon a jövőbeni működés. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy egy városi uszoda sosem lesz nyereséges, de a veszteséget igen jelentősen lehet még csökkenteni. Ez a csökkenő tendencia már meg is jelent az eredményekben.  Mindezt előítéletek nélkül, a versenysemlegesség jegyében igyekszik körültekintően, de határozottan megvalósítani.

Az természetes dolog, hogy az uszodában működő egyesületekkel kapcsolatban pénzügyi és egyéb érdekek is megjelennek. Azt azonban a piaci logika sem fogadja el, hogy az uszoda, illetve a város kötelességszerűen vállalja a hiányt is generáló számlát, míg mások ezzel szemben nem nagyon veszik ki részüket a terhekből. Egy olyan rendszer kidolgozásán fáradozik, amely miközben minden érdekelt számára biztosítja a működést, igyekszik egyenletesebben és igazságosabban elosztani a terheket is. A jogilag kiegyensúlyozottan szabályozott új megoldás remélhetőleg a fenntartható fejlődés lehetőségét fogja erősíteni.

Megépítették az új szauna központot, ami igen népszerű, és nyereséget termel. Nagyon sok iskolás a Vizes Nyolcasban sajátítja el az úszás tudományát, s gyakorolja azt. A komplexumban vannak konferencia termek, amelyek különféle rendezvények (konferencia, megbeszélés, csapatépítés, esküvő, stb.) megtartása révén jól hasznosulnak. Az uszodának önálló kútja van, ami igen gazdaságossá teszi a nagy mennyiségű víz használatát. Jelenleg közbeszerzési pályázat van folyamatban az uszoda hűtőrendszerének átépítése, korszerűsítése céljából: azt a megoldást fogják preferálni, amely a már meglévő elektromos hűtőegységet felhasználva kínál átfogó megoldást. Az eddigi rendszerrel szemben előnye lesz, hogy elektromos, bent lesz az uszoda épületében, így nem fog zajt generálni a környéken. Ráadásul az eddigi hűtőtornyot sem kell majd használni, így az is kímélni fogja a környezetet. Már van egy beállított és népszerűvé vált zongora, tervezik két billiárd, valamint egy csocsó asztal beszerzését. V-8 bridzs klub működik, ami a szórakozáson és kikapcsolódáson túl az intézmény brand-jének erősítését is szolgálja. Az uszodában működő vállalkozások többsége folyamatos bérlő, s fennakadás nélkül rendszeresen fizetik a bérleti díjakat. Még az idén, de legkésőbb jövőre tervezik a tetőterasz hasznosítását lehetővé tevő átalakítások megvalósítását.

Tisztában vannak vele, hogy a télen leszakadt plafon miatt az uszodában a fényviszonyok sem optimálisak. Az omladozó részeket saját erőből eltávolították, így a helyzet stabilizálva lett. A végleges javítást a nyári nagy karbantartás ideje alatt tudják majd megcsináltatni.

Egy érdeklődő felvetette, szeretné, ha kiskorú gyermekek vasárnap is bemehetnének szüleikkel a wellness részlegbe. Drégely Miklós elmondta, hogy a wellness rész mindenekelőtt a pihenést szolgálja, ezért alakult ki a mai rend. Ugyanakkor megértik a felvetést, s ezért dolgoznak egy kompromisszumos megoldáson.

Szintén rákérdeztek, terveznek-e kedvezményeket adni az uszodát igénybe vevő szentendrei helyi lakosoknak. A jelenlegi költségvetési feltételek mellett saját erőből adott kedvezmények csak növelnék a meglévő veszteséget. Ennek ellenére foglalkoznak a gondolattal, s úgy látják, hogy az reálisan egy átfogó városi rendszer keretén belül lenne elképzelhető.

Parkolással kapcsolatos kérdésre az ügyvezető kifejtette, hogy nehéz előrelépni a kérdésben, mert a régi beidegződések a meglévő fedett uszodai parkoló használata ellen dolgoznak. Annak ellenére a lakótelepi ingyen parkolókat veszik nagyon sokan igénybe, hogy a zárt garázsban az első óra ingyenes, és minden további óra csak 200 forintba kerül. Ez az egyik jelentős oka annak, hogy a püspökmajori lakótelep lakossága általában negatívan viszonyul az uszodához, s annak működéséhez. Kellő és kitartó tájékoztatással ezen a helyzeten is lehet majd javítani.

A TESZ klub következő rendezvényére március végén, április elején kerül sor, amit kellő időben fogunk a szokásos módon meghirdetni.

 

Szentendre, 2016. február 29.

Helyes Imre

%d blogger ezt szereti: