+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

​Olvasói levél az Új Szentendre Hírlapban megjelent “Erősödő Baráti Kör” riporthoz

​Olvasói levél az Új Szentendre Hírlapban megjelent “Erősödő Baráti Kör” riporthoz

Tisztelt Lajos Barátom!
Kénytelen vagyok reagálni az általad elmondottakra. Emlékezz vissza a Baráti Kör 2010. július 8-i megbeszélésére. Támogattátok, hogy Fülöp Zsolttal induljunk a lakótelep két egyéni választókerület képviselői helyért a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület listáján és csatlakoztunk a TESZ-hez mely támogató nyilatkozatát aláírtad.

Azzal vádolsz bennünket, hogy eltértünk a megállapodástól. A nyilatkozat az első mondata így hangzik “…támogatjuk, a TESZ Egyesületet abban, hogy a 2010. őszi önkormányzati választásokon saját nevében képviselőjelölteket állítson. Azt mondod mindketten nyíltan, csatlakoztunk a TESZ-hez és annak polgármester jelöltjének kampányoljunk.” Kérdem Én (nem várok választ), hogy a Baráti Kör nem csatlakozott? És melyik polgármester jelöltnek kampányoltunk volna? De véleményedet Szentendre és Vidéke 30. számában már megjelentetted, szerintem kár volt ezt újból felvetni.

Nagy eseménynek tartod a lakásokon belüli mérés (helyesen költségmegosztás!) és szabályozás megteremtését. A felsorolást kiegészítem, hogy a Radnóti utca 15 épületéből, 11-nél ez megtörtént és az angolházak egy részénél, azért valósulhatott meg, hogy az akkor még működő Közös Képviselő Klubbal elértük, az Önkormányzat megalkotta a 29/2008. (IX. 11.) Önk. sz. rendeletét és 29 hőfogadó állomáson megvalósult a mérés, sajnos a szabályozás lehetősége nem. Fel kellene készülni a szolgáltatóval közösen, hogy a mintegy 350 lakás zökkenőmentes és törvény szerinti elszámolása a fűtési időszak végével megtörténjen.

Örömmel veszem, hogy nem értesz egyet a hődíjban szereplő 30%-os közvetett költséggel.
Hát változnak az idők. 2008. október 28.-i testületi ülésen a 12 %-os hődíj emelést a Klub indokok felsorolásával nem támogatta. Te (Ti) igen, azzal hogy inkább ez emelkedjen, mint az alapdíj. A kampány során azzal vádoltál meg bennünket, hogy hazudunk, mikor azzal hívtunk össze lakossági fórumot, hogy az emelés mellett látunk más megoldást is. Úgy néz ki, mégsem hazudtunk!

Kijelented, hogy nem támadjátok a 20% veszteséget. Csak emlékeztetlek, hogy a rendelet szerint-számításokkal igazolt veszteségről van szó. Láttál már ilyet? Hóesés után több helyen látható a távhővezeték hálózat szigetelésének hiánya, szökik a hő, ez is a díjfizetőt terheli!

Nem támadjátok az 5% hasznot (2009. októberi rendelet módosítás alapján ez fedezeti tartalék, mely a gázköltség 5%-a).

A fentiek eredménye, hogy a havonta változó hődíját 55%-ban a gázár változásától, a világpiaci ártól független tételek is terhelik.(2009. októbertől 2 973 Ft/GJ-ról, 2010. februárig 3 573 Ft/GJ-ra+ ÁFA emelkedett a hődíjunk). Az is igaz, hogy az árképzésnél figyelembe kell venni, hogy a távhő ára biztosítson fedezetet a hatékonyan működő szolgáltató szükséges és indokoltan felmerült ráfordításra és a működéshez, szükséges nyereséghez. Talán a hatékony működés hiányosságával függ össze a Vsz.Zrt.-nél történő személyi változások?

Örülök neki, hogy felveted a kapcsolatot a Magyar Energia Hivatallal (ezt már Neked 2009 augusztusában is javasoltam, talán nem lenne most 30% közvetett költsége a hődíjunknak). Azt viszont ne feledjétek, hogy a távhő díjak (árak) esetében az árhatóság az önkormányzat képviselő-testülete.

Kívánok Nektek eredményes munkát, és nagyobb ismertséget és jobb tájékoztatás azok felé, akiknek az érdekeit képviselitek.

Üdvözlettel: Kis Imre közös képviselő.

Submit a Comment

%d blogger ezt szereti: