+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

Ne tedd mellé!

Ne tedd mellé!

Ahogy arról a 2015. október 30-án a Szentendre és Vidékében megjelent híradásból már értesülhettünk 2016 januárjától a VSZN Zrt. Szentendre társasházas területein is megkezdi a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

Azért „is”, mert mint az, már sokak számára ismert a családi házas területeken, már működik a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtés rendszere. A rendszer igénybevételéhez nincs szükség speciális gyűjtőzsákra. Az üzletekben kapható bármilyen színű áttetsző zsákban kihelyezhető a szelektált hulladék.

A szolgáltatásról részletes tájékoztatást és menetrendet itt találhattok. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy utcánkból mikor viszik el a kapu elé kihelyezett szelektíven gyűjtött hulladékot, nincs más dolgunk, mint megnyitni az utcalistát tartalmazó fájlt, amely ide kattintva érhető el.

Miután kikerestük az utcánkat egy kódra bukkanunk, ahol a betű a nap kezdőbetűjét jelenti, a szám pedig azt mondja meg, hogy hányadik héten jön felénk az autó.

Csapás utca például SZ3, ami azt jelenti, hogy a hónap harmadik szerdája. Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, melyik a hónap harmadik szerdája, úgy kattintást követően a szelektív naptárban pontos információkat szerezhetünk. Most már tudjuk, hogy a Csapás utcából legközelebb 2015. december 23-án viszik el a zsákolt PET palackokat, Tetra Pakot, flakonokat, konzervdobozokat, fóliákat, szatyrokat, alumíniumos dobozokat.

A Társasházak a VSZN Zrt. tájékoztatása alapján 2015. december 15-ig megkapják a lépcsőházakba kihelyezendő 240 literes, a műanyag, fém és italkarton esetében sárga, papír esetében kék színű kukaedényeket. A kukákat azonban csak azokban a lépcsőházakban lehet elhelyezni, ahol elfér és ahonnan könnyen kitolható a gyűjtési napokon. Ahol meg nem fér el, például a Füzesparkban, ott a SzeVi tájékoztatása alapján lehetőség van a kommunális hulladékgyűjtő konténerek számára drótkerítéssel körbevett ketrec kialakítására, amiben a 240 literes szelektív tartályok is elhelyezhetők. A drótketrec zárható lesz és az érintett lépcsőház lakóin kívül kizárólag a hulladékbegyűjtést végző személyzetnek lesz hozzá kulcsa. A ketrec kialakítását a társasháznak kell megrendelnie a VSZN Zrt.-től.

Az üveghulladék gyűjtésére üveggyűjtő pontok létesülnek, mert a tájékoztatás alapján az üveghulladék házhoz menő rendszerben biztonságosan és gazdaságosan nem gyűjthető. A pontok térburkolatát a kivitelező már elkészítette.

A VSZN Zrt. bízik abban, hogy a budapesti példák alapján az üveggyűjtő pontoknál a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetésével csökkenni fog az illegális hulladéklerakás. Bevallom, ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok, hisz a családi házas részben eddig is működött a fenti szolgáltatás és a szelektív szigeteken jellemzően nem a társasházak lakói helyezték el illegálisan hulladékukat.

Folytatás:

Mi lesz a szelektív szigetekkel?

 

Szegedi István

Submit a Comment

%d blogger ezt szereti: