+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

Hogyan tovább Eurovelo 6, merre tart a nyomvonal?

Hogyan tovább Eurovelo 6, merre tart a nyomvonal?

Volt egyszer egy közmeghallgatás

A Pest Megyei Kormányhivatal illetékes érdi kormányhivatalának környezet- és természetvédelmi főosztálya hétfőn tartott közmeghallgatást a szentendrei városháza dísztermében. Ezen a rendezvényen az Eurovelo 6 kerékpáros útvonal Szentendre-Dömös közötti szakasza tervezett kerékpárforgalmi létesítményeinek környezeti hatástanulmányáról volt szó.

Mivel a régi nyomvonal tervet elvetették, ezért új variációkat kellett kidolgozni. Az új koncepció szerint az útvonal Szentendrénél átmegy a Szentendrei szigetre, amelyen egészen Kisorosziig halad. Ott visszajön a Duna jobb partjára, s folytatódik egészen Dömösig.
A tervezet útvonallal szemben követelmény volt, hogy a turisztikai célokon kívül szolgálja az érintett települések belső, valamint a közöttük bonyolódó közlekedés érdekeit is.

A tervezett kerékpár útvonal általános szélessége 3 méter lesz. Azonban ott, ahol lehetséges, meglévő közlekedési infrastruktúrát használnak fel. Ezekben az esetekben a kerékpárosoknak természetesen osztozniuk kell majd a meglévő általános közlekedési nyomvonalon.
A 11-es főútnak lesz olyan szakasza Visegrád környékén, ahol a sávok szélességét leszűkítik 3,25 méterre, és a két oldalon megmaradó több mint 1 méter széles részen alakítják ki a kerékpárutat.

Követelmény, hogy a hidak árvíz idején is járhatóak legyenek. Ez azonban nem áll fenn a kerékpár úttal szemben. Ebből az is következik, hogy a projekt nem tudja átvállalni az általános árvízvédelmi feladatokat.

 

De merre haladhat a kerékpárút?

Ez az eljárás csak a tervezett kerékpárútvonal opciók – általában három ilyen van, amelyek egymástól nem messze haladnak – környezeti hatásait hivatott vizsgálni és ennek alapján megállapítani, melyik kaphat engedélyt a későbbi megvalósításra. Ezen túl azonban a tervezők most is folytatnak egyeztetéseket az érintett települések vezetőivel, aminek eredményeként a későbbiekben is lehetnek még bizonyos változások.

A Szentendrei szigetre Szentendrén átmenő hídnak a terv négy lehetséges helyet jelöl ki: a Határcsárdánál egyet, valamint a belváros/Rév utca környékén egymáshoz aránylag közel három helyet. A tervező szerint a legkevésbé lehetséges helyszín a határcsárdai, mert – sok más szempont mellett – a 11-es főútra való rácsatlakozás szinte megoldhatatlan feladat elé állítaná a kivitelezőket (a hidat olyan magasságba kellene emelni, hogy onnan lehetetlen lenne “lejönni” a rendelkezésre álló szűk helyen a 11-es főútra).

Legvalószínűbb variáció az, amely nagyjából a belvárosi RÉV magasságában épülne meg. Igaz, hogy itt nincs tömegközlekedési kapcsolódás, de ez a probléma megoldható.

A szigeti oldal RÉV megállójához vezető út jogilag közlekedési célt szolgáló területként van nyilvántartva. A tervező szerint a Fővárosi Vízművek nem emel kifogást egy kerékpáros híd megépítése ellen, amennyiben még távlatokban sem fogalmazódik meg ott egy közúti híd építésének a gondolata.

A mostani eljárás szempontjából a katasztrófavédelem – és nem a vízmű – számít szakhatóságnak, ők pedig nem ellenezték a kerékpáros híd fent említett helyen történő megépítését.

A tervező négyszemközti beszélgetésen – kérdésre válaszolva – elmondta, a tervezett hídon csak és kizárólag gyalogosok, kerékpárosok és segédmotorosok közlekedhetnek majd. Még mentő vagy tűzoltó autó sem veheti igénybe a létesítményt.

A kormányhivatal képviselője a fórum végén újból hangsúlyozta, hogy ők csak a benyújtott terveket bírálják el környezeti hatásuk alapján. Az ő általuk engedélyezett nyomvonal esetleges további megváltoztatása vagy éppen csak finomítása nem az ő feladatuk.

 

Városvezetés számára érdektelen?

A lakossági fórumon 13 fő vett részt, közöttük Szigetmonostor polgármestere és egy helyi képviselője, Leányfalu és Tahitótfalu polgármestere, egy kisoroszi helyi önkormányzati képviselő, három kisoroszi, egy pócsmegyeri lakos. Szentendréről Kubatovics Áron önkormányzati képviselő és Helyes Imre volt jelen. A városházi hivatalt Kosztek Gabriella hivatali beosztott képviselte.

A rendezvény kezdetén sem jelent meg senki Szentendre város vezetése részéről.

 

Szentendre, 2018. február 7.
Helyes Imre

%d blogger ezt szereti: