+36 70 402 5502 info@tesz2000.hu

Ismét megtisztult Szentendre határa – Föld napi szemétszedés 2016

Ismét megtisztult Szentendre határa – Föld napi szemétszedés 2016

2016. április 23-án ismét várostisztítási akciót szervezett a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület. A szemétszedés napján bár kezdetben borult idő fogadott minket, mégsem szegte kedvünket és bátran nekiláttunk a munkának a kijelölt helyszíneken.

A közös fotózás után tehát minden természetszerető csapat elindult a maga útjára zsákkal, kesztyűvel és eltökélt kitartással azért, hogy rendbe tegye mindazt, amit városunk kevéssé felelős lakosai odahordanak. Fáradtságot és csüggedést nem ismerve összeszedtük idén is a nagyszámú apróbb-nagyobb hulladékot, szemetet a Kőhegy lábánál.

Az akciónk alapvetően sikeresnek könyvelhető el. Úgy tűnik, hogy van eredménye a hosszú évek óta zajló akcióinknak és a város egyéb szervezetei által véghez vitt tetteknek, példamutatásunknak, a folyamatos tanulásnak, a közös figyelemnek és legutóbb az általunk kihelyezett „intelligens” tábláknak is. Szerencsésen közölhetjük veletek, hogy az eddigieknél lényegesen kevesebb illegális szemétlerakásból adódó terhelést tapasztaltunk a Lászlótelepi és az Izbégi helyszíneken. E területekre idén bőven elégnek találtuk a gyűjtőzsákos megoldást is, konténerekre végül nem volt szükségünk. Ráadásul Lászlótelepen még segítségünk is akadt. Egy helybeli, a Vörös Villa egy lakója bizony felfigyelt a szedegetésre és utánfutós traktorral önként beállt segíteni az illegálisan elhelyezett szemét konténerhez szállításával! Köszönetet mondott munkánkért, mi pedig óriási köszönetünket az övéért! Nem messze történt, hogy egy hölgy az autójával – látva az elszállításra váró szeméttel töltött zsákokat – szintén besegített az elszállításba, majd megköszönte a szemétszedést. Lelkes önkénteseink pedig azt köszönték meg, hogy segített nekünk sikerre vinni a Föld napi városszépítő akciónkat.

Konténerek kapcsán mindössze egy félreértés adódott a város és az egyesületünk igényei között, ugyanis a Püspökforrás helyszínre kért konténer végül nem érkezett meg. Vagy elkeveredhetett valahol? Az ott begyűjtött anyagokat így zsákokba szedve egy halomra hordtuk össze, mely halom a Pomázi út szélén került elhelyezésre, a Püspökforrás tőszomszédságában. Szerencsésen látható az útról, így könnyen megtalálható. Reméljük, e sorok fogalmazása közben már talán ott sincsenek e zsákok!

A Szmerdán árokban található illegális szemét mennyisége azonban kifogott a lelkes csapatainkon, emberi erő oda meglehetősen kevésnek bizonyult. Becsléseink szerint legalább három ilyen alkalomra volna még ott szükség, tehát mintegy három konténernyi anyag van még az árokban. Valóban áldatlan állapotok vannak ott, hihetetlen mennyiségű hulladék károsítja a várost övező természetet.

A Szmolnyica ároknál elhelyezett konténer szintén megtelt. A helyszínen maradt még hulladék, de annak mennyisége lényegesen kevesebb, mint ami a Szmerdánnál tapasztalható.

A Janicsek emlék park és a Paprikabíró utcai helyszín megfelelő ellátásban részesült. Információink szerint az ottani konténerek megteltek.

A programban rögzített helyszíneken felül két és fél további helyszínen gyűjtöttünk össze kisebb-nagyobb mennyiségű hulladékot. A Lászlóteleptől Izbég felé haladva az izbégi önkéntes csapat egy kisebb, majd egy nagyobb halmot szedett össze a fellelt hulladékból. Újabb helyszín volt a Szentlászlói út izbégi szakaszának legvége, ahol egy, a Járókelő szentendrei oldalán található bejelentés helyszínén gyűjtöttük össze a már hosszú évek óta ott halmozódó palackokat és egyéb szemetet. Ezek helyzetét rögzítve és a halmokat fotózva értesítettük később levélben városunkat a helyzetről.

A munkát jól érdemelt bográcsozással, beszélgetéssel és pihenéssel zártuk. A részt vevő önkéntesek, barátok és természetszerető helyiek segítségét ez úton is köszönjük. Talán bár embert próbáló, de mindenképpen nemes feladatban vállaltak szerepet, tisztelettel üdvözöljük mindannyiukat! Nagy szeretettel és örömmel fogadtuk megtisztelő részvételüket egyesületünk által szervezett eseményen és köszönjük megjelenésüket akciónkon!

E munkánk Szentendre Város Önkormányzatának aktív támogatása segítségével valósulhatott csak meg idén is. A támogatásért szeretnénk kifejezni őszinte köszönetünket Szentendre zöld referensének, Kudett Krisztinának és a Városi Szolgáltató NZrt. Hulladékgazdálkodási Divízióvezetőjének, Pálinkás Attilának, valamint Városunk minden készséges alkalmazottja és közszereplője számára! Bízzunk abban, hogy közösen tehetünk Szentendréért és abban, hogy van befolyásunk a helyi közállapotokra.

Most pedig beszéljenek a fotók! Az akció ideje alatt készített képekből készült galériával zárjuk összefoglalónkat, tekintsétek meg ezeket.

 

 

Schneider Géza

A szervezőbizottság nevében

Submit a Comment

%d blogger ezt szereti: